ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΕΞΑΣΘΕΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΑΣΗΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΤΩΝ ΦΡΑΓΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ 6ο ΕΩΣ ΤΟΝ 8ο ΑΙΩΝΑ
Οι Φράγκοι ήταν το πολυπληθέστερο φύλο που εγκαταστάθηκε στα εδάφη της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, στη σημερινή Γαλλία, Δυτική Γερμανία, Βέλγιο και Ολλανδία. Δεν ενεπλάκησαν ιδιαίτερα σε πολέμους και συγχωνεύτηκαν γρήγορα με τον γερμανικό, κελτικό και ρωμαϊκό πολιτισμό.
Κυριαρχούσε το αγροτικό στοιχείο, μέσω της γαιοκτησίας αριστοκρατικών οικογενειών και αξιωματούχων, και ασπαζόμενοι από νωρίς τον χριστιανισμό αποτέλεσαν τον πυρήνα της δυτικής Ευρώπης.
Τα αίτια της διάσπασης και της εξασθένησης της κυριαρχίας τους έως τον 8ο αιώνα, ήταν τα εξής: Η βασιλική εξουσία είχε προσωποπαγή χαρακτήρα. Αυτό που επικρατούσε στα φραγκικά ήθη, σχετικά με τη διαδοχή του βασιλέα, ήταν η διανομή της περιουσίας του βασιλιά και των εδαφών του βασιλείου στους διαδόχους γιους του. Αυτό σήμαινε ενδοοικογενειακές διαμάχες, δολοφονίες και δολοπλοκίες ανάμεσα στους διαδόχους, με αποτέλεσμα τη διάσπαση και την εδαφική διαίρεση του βασιλείου σε μικρότερα, και εξαιτίας αυτού του γεγονότος, πιο αδύναμα μέρη.
Ένα άλλο επίσης γεγονός που εξασθένισε τη θέση των βασιλέων ήταν ότι αρκετοί ηγεμόνες στη Μεροβίγγεια δυναστεία προχωρούσαν σε πτώχευση και εξαιτίας αυτού, αναγκάζονταν να εκχωρούν γη στους αριστοκράτες για να εξασφαλίζουν την υποστήριξή τους. Εδώ να τονίσουμε ότι η γαιοκτητική αριστοκρατία των αξιωματούχων παρείχε στρατιωτική βοήθεια και προστασία σους ηγεμόνες.
Δραστηριότητα 1/ Κεφάλαιο 3