Ομαδοποίηση των "βαρβαρικών φύλων"
ΟΜΑΔΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΒΑΡΒΑΡΙΚΩΝ ΦΥΛΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΠΟΥ ΠΡΟΕΚΥΨΑΝ
ΒΑΡΒΑΡΟΙ (Όλοι οι λαοί που ήταν άγνωστοι στον αρχαίο Ελληνορωμαϊκό πολιτισμό)
Διάκρισή τους:
(Α). ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΙ ΛΑΟΙ (η πρώτη ομάδα Βαρβάρων)
1. Γερμανικοί λαοί των βόρειων περιοχών, (Γότθοι, Βουργούνδιοι, Βάνδαλοι) προερχόμενοι από τη μεσημβρινή Σκανδιναβία, ήδη από τον 1ο-2ο αιώνα, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν ανάμεσα στους ποταμούς Βιστούλα (σημερινή Πολωνία) και Όντερ (φυσικό σύνορο σημερινής Πολωνίας-Γερμανίας). Εξελίχθησαν σε ισχυρές συνομοσπονδίες με εθνικό χαρακτήρα, κοινή γλώσσα και τρόπο ζωής.
2. Γερμανικοί λαοί του Δυτικού κλάδου, (Φρίζιοι, και Σουηβοί συγκροτούν τρεις συνομοσπονδίες λαών): τους Σάξονες στο Βορρά, τους Φράγκους κατά μήκος του Ρήνου, και τους Αλαμανούς στον Άνω Ρήνο
(Β). ΝΟΜΑΔΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΤΕΠΕΣ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΑΣΙΑΣ (η δεύτερη ομάδα Βαρβάρων)
Προερχόμενοι από τη Κεντρική Ασία, (Σαρμάτες, Αλανοί, Άβαροι, Ούννοι)
1ο ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ ΚΥΜΑ (4ος-5ος αιώνας μ.Χ.)- ΙΔΡΥΣΗ ΒΑΡΒΑΡΙΚΩΝ ΒΑΣΙΛΕΙΩΝ
Ήπιες μετακινήσεις των γερμανικών φύλων περιορισμένου χαρακτήρα – συνύπαρξη με τους Ρωμαίους. Μετακινούμενοι με αργό ρυθμό κατέβηκαν ως στις πεδιάδες του Δούναβη. Στα μέσα του 3ου αιώνα οι γερμανικοί πληθυσμοί που ήδη έχουν κατεβεί προς το νότο και εγκατασταθεί στις περιοχές των παραλίων της Μαύρης θάλασσας και των εκβολών του Δούναβη, συγκροτούν στη περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης την αυτοκρατορία των Γότθων. Τον 4ο αιώνα με τον εκχριστιανισμό των Γότθων δημιουργήθηκε η γοτθική γλώσσα, για τη μετάφραση της Καινής διαθήκης.
2ο ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ ΚΥΜΑ – ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΡΩΜΑΪΚΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ – ΦΡΑΓΚΙΚΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ
Δημιουργήθηκε και υπήρξε σε πολύ μεγάλη έκταση εξαιτίας της προώθησης αυτών των νομάδων από τη Κεντρική Ασία, και κυρίως των Ούννων, , όπου πίεσαν τα γερμανικά φύλα σε ασφαλέστερους τόπους εγκατάστασης μέσα στη ρωμαϊκή αυτοκρατορία. Αυτές οι γερμανικές μετακινήσεις-εισβολές, θα καταστρέψουν την αυτοκρατορία της Ρώμης το 476μ.Χ.
Στα ερείπια της αυτοκρατορίας δημιουργείται στην Ιταλία το βασίλειο των Οστρογότθων υπό τον Θεοδώριχο Α΄ και το βασίλειο των Φράγκων στη Γαλατία υπό τον Κλόβι Α΄. Το βασίλειο του Θεοδώριχου ήταν βραχύβιο. Το βασίλειο των Φράγκων, του Κλοβι Α΄ παραμένει ένα βαρβαρικό βασίλειο μόνο κατ΄ όνομα και μετά το θάνατο του, εφόσον χωρίστηκε σε 4 μέρη, όσα δηλαδή και οι διάδοχοι γιοί του, δημιουργώντας αντίπαλα πριγκιπάτα. Το βασίλειο των Φράγκων υπό τη δυναστεία των Μεροβιγγείων διατηρήθηκε μέχρι τα μέσα του 8ου αιώνα.
3ο ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ ΚΥΜΑ (6ος-7ος αιώνας)
Τον 6ο και 7ο αιώνα νέα κύματα λαών εφορμούν στην Ευρώπη
Κατά το τέλος του 6ου αιώνα η Ιταλική χερσόνησος συγκλονίστηκε από επιδρομές, υποκύπτοντας στη Λομβαρδική (γερμανική φυλή νότια του Δούναβη) κατάκτηση. Μέχρι το 600 οι Λομβαρδοί είχαν κατακτήσει το μεγαλύτερο μέρος της Ιταλικής χερσονήσου και εκρωμαΪστηκαν γρήγορα.
Ήταν η τελευταία φυλή που εισήλθε σε εδάφη της πρώην ρωμαϊκής αυτοκρατορίας εξαιτίας της πίεσης από τους Αβάρους – τουρκικού φύλου από την Ασία. Πρόκειται για τη μαζική μετανάστευση ενός ολόκληρου λαού. Μαζί με τους Αβάρους τον 6ο αιώνα κάνουν την εμφάνισή τους και οι Βούλγαροι (ιππείς τουρκικής καταγωγής) οι οποίοι διαβαίνουν το Δούναβη το 680 και εγκαθίστανται στη Μοισία (σημερινή Βουλγαρία-αρχαία Θράκη), ιδρύοντας ισχυρό κράτος αντίπαλο του Βυζαντίου.
Επίσης, λίγο πριν οι Βησιγότθοι μετά την ήττα τους από τους Φράγκους αναγκάζονται να αναδιπλωθούν στην Ισπανία, αναπτύσσοντας μεγάλο πολιτισμό. Το βασίλειο των Βησιγότθων αντιμέτωπο με πολλά εσωτερικά - θρησκευτικά προβλήματα ανάμεσα στους Αρειανούς Βησιγότθους και τους παπικούς Ισπανορωμαίους, καθώς επίσης και με πολλά πολεμικά μέτωπα ανοιχτά, εξασθενημένο, δεν μπόρεσε να αντισταθεί στη αραβική εισβολή από το Μαρόκο και τη κατάκτηση της Ισπανίας (7ος αιώνας), και καταρρέει.