ΟΙ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΣΚΗΣΑΝ ΟΙ ΑΡΑΒΕΣ (ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΤΟ ΙΣΛΑΜ), ΟΙ ΣΚΑΝΔΙΝΑΒΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΜΑΓΥΑΡΟΙ ΣΤΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΤΗΣ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

2013-11-23 10:08

     Ένας σημαντικός παράγοντας για την αποσταθεροποίηση της Καρολίγγειας αυτοκρατορίας υπήρξε το κύμα των επιδρομών που δέχθηκε η Ευρώπη από τον 8ο έως τον 10ο αιώνα από τους Άραβες, τους Σκανδιναβούς (Βίκινγκς) και τους Μαγυάρους.

     Οι Άραβες και γενικότερα το Ισλάμ από τα μέσα του 8ου αιώνα, εγκατεστημένοι ήδη στην Ισπανία, επέδρασαν κατά του χριστιανικού κόσμου από τα νότια  κάνοντας τη μουσουλμανική παρουσία όλο και πιο έντονη στη Μεσόγειο. Λεηλάτησαν στη Ρώμη το ναό του Αγίου Πέτρου το 846, ενώ το 932 κατέλαβαν τη Γένοβα. Οι Άραβες μέχρι το τέλος του 9ου αιώνα είχαν υπό τη κατοχή τους  εκτός από την Ισπανία,  τη Βόρειο Αφρική, τη Σικελία, τμήματα της νότιας  Ιταλίας και τα Γαλλικά παράλια στη Μεσόγειο. Στην Ισπανία συνέδεσαν τη παρουσία τους με μια ραγδαία οικονομική και πολιτιστική  άνθιση. Ήκμασαν τα γράμματα και η φιλοσοφία, η ιατρική και η αστρονομία. Η χαρτογραφία και το δεκαδικό σύστημα είναι μερικές από τις γνώσεις που μετέδωσαν οι Άραβες στο Δυτικό κόσμο. Έργα Ελλήνων κλασσικών, Περσών και Ινδών φιλοσόφων και επιστημώνων, μεταφράστηκαν από τα αραβικά στα λατινικά, αφήνοντας τεράστια παρακαταθήκη στους λόγιους της Δύσης.

     Οι Μαγυάροι, ήταν Ασιάτες νομάδες που διείσδυσαν στην Ευρώπη εξ΄ Ανατολών από το 5ο αιώνα. Στα τέλη του 9ου αιώνα εγκατεστημένοι ήδη στα βόρεια της Ουγγαρίας, εξαπέλυαν επιδρομές στη βόρειο Ιταλία, φτάνοντας έως τη Βουργουνδία (σημερινή κεντροανατολική Γαλλία). Μετά την ήττα τους από το Γερμανό βασιλιά Όθωνα Α΄ το 955, εγκαταστάθηκαν μονίμως στην Ουγγαρία και ασπάστηκαν το χριστιανισμό.

     Οι Σκανδιναβοί, οι οποίοι διακρίθηκαν σε 3 ομάδες (Σουηδοί, Νορβηγοί, Δανοί), ήταν το τελευταίο κύμα Γερμανών μεταναστών που αναστάτωσε τα Βορειοδυτικά παράλια της Ευρώπης για περισσότερο από 2 αιώνες. Στα τέλη του 8ου αιώνα, το 793, πρωτοεμφανίστηκαν οι Βίκιγκς, οι οποίοι με θαλάσσιες επιδρομές προς τα Αγγλικά παράλια, προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές και δημιούργησαν ανασφάλεια στους κατοίκους έως τον 10ο αιώνα. Παρόλα αυτά όμως, η παρόμοια γερμανική διάλεκτος που χρησιμοποιούσαν με τους γηγενείς πληθυσμούς, οι επιγαμίες μεταξύ οπλιτών και τοπικών ομάδων και η ανάπτυξη Σκανδιναβικών παροικιών σε διοικητικούς θεσμούς νεοσύστατων βασιλείων, έκαναν τους Σκανδιναβούς να μην θεωρούνται τόσο «ξένοι» από τους περισσότερους Ευρωπαίους όσο οι Μαγυάροι και οι Άραβες.

Δραστηριότητα 4 – Κεφάλαιο 3